torstai 9. lokakuuta 2014

Opiskelua

Nyt on ensimmäiset tentit tehty ja jännää nähdä tulokset ensi viikolla. Biokemia on melko haastavaa, tai siis aivan hirveetä :) Siis todella mielenkiintosta, mutta sisäistämiseen pitää käyttää niin paljon aikaa. Lisäksi kemia ei ole helppoa suomeksikaan, niin englanniksi se tuo haastetta jopa perusasioissa. Sitten vielä kun kuulee kauhutarinoita kuinka vaikeat lopputentit näistä aineista on. Yksi tyttö kävi kolme kertaa kakkosvuoden läpi biokemian takia. Ei hyvä. Mutta sinnikästä! Mielummin kuitenkin luen nyt kuin pikku hilleri ja lepään sitten taas kesällä. Onneksi luin kuitenkin jonkin verran lukiossa kemiaa ja ennen tänne tuloa. Ja isä on whatsappin päässä hädän tullessa. Pakko kai tästä on jollain pimeellä tavalla tykätäkkin, että jaksaa 10h päivässä lukea.

Aminohappoja palauttaessa mieleen olen piirrellyt ja liimaillut pikku lappusia ympäri asuntoa. Erilaista sisustamista...


Vuosi ennen kun aloitin, lääkkiksen ohjema täällä muuttui. 6 vuoden teoriat on tiivistetty 5 vuoteen. Koulutus on edelleen kyllä 6 vuotta, mutta viimeinen vuosi on vaan sairaalaharjoittelua. Meistä edellisellä vuosikurssilla ja muutamalla seuraavalla tästä eteenpäin kokeillaan 5-vuoden teoria systeemia. Itselleni se sopii paremmin kuin hyvin. Mielellään käytän tehokkaasti sen ajan täällä mitä olen. Ja toisaalta nyt voi ajatella, että olen suorittannut jo yli 20% teoriasta!

Tältä näyttää muuten tämän vuoden sisäistettävät puhelinluettelot:


Fysiologian ja biokemian lisäksi on patologiaa. Viime vuonna tutkimme terveitä kudoksia. Nyt tutkimme sairaita. Kurssiin kuuluu ruumiin avaukset ja kuolin syyn selvittäminen. Tähän täytyy myös henkisesti valmistautua, koska siellä saattaa tulla myös nuoria. Se on jotenkin aina pysäyttävää ja rankkaa nähdä.

Tässä vielä patologian laitos. Hämyinen pikku rakennus sairaalan nurkalla.


Ja sisältä. Vähän kuin jostain horror elokuvasta. Mieleeni tulee myös sairaala sarja Knick, jota olen alkanut seuraamaan. Se sijoittuu New Yorkkilaiseen sairaalaan vuonna 1900. Siellä muut lääkärit katselivat ja oppivat tämän tapaisessa salissa kun leikkauksia tai ruuminavauksia suoritettiin. Kiinnostava sarja, häiritsee vaan niin paljon kun siihen aikaan ei käytetty vielä hanskoja salissa.


Huomaa muuten risti oikealla seinällä. En tiedä onko sama tapana Suomessa, vai liittyykö se Puolalaiseen katolilaisuuteen.

Jahas aika avata taas myös ''koulussa opittua'' osuus.

Koulussa opittua: Estrogeeni suojaa ateroskleroosilta. Naisilla on siis ennen menopaussia pienempi riski saada sydänkohtaus kuin miehillä.2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Hei, mä olen lukenut noista risteistä seinällä katolilaisissa maissa. Jossain Italiassa vai missä se oli, vanhemmat vaativat niitä pois koulujen seinältä jonkun syyn takia (oliko eri uskontokuntia kouluissa..vai mitä..)

  Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa okei, kiitos valaisusta!! mielenkiintosta tosiaan. Täälläkin on sellainen sekalainen seurakunta eri maiden opiskelijoita, että varmaan jossain vaiheessa tulee joku keskustelu asiasta...

   Poista