lauantai 29. maaliskuuta 2014

Parasitologiaa ja matkoille muistettavaa

Nyt on blogitapaamiset hetkeksi kutistuneet viikonlopputerkkuihin kun tenttiviikot puskee taas päälle. Yllattävää kyllä näin pöpökammoiselle on kevätlukukaudella löytynyt yksi suosikkiaine yli muiden, parasitologia! Parasitologiassa tutkitaan kaiken maailman parasiittejä, loisia. Tälleen matkailua rakastavalle, on kyllä hyvä perehtyä aiheeseen. Ensimmäinen tuntikattaus oli mielenkiintoinen: malaria, lois madot ja mitä tauteja on austraalialaisilla prostituoiduilla. En ihan ymmärtänyt miten viimeinen aihe liittyi kokonaisuuteen, mutta tiedänpähän tahtomattani nyt senkin.

Malaria, yksi maailman suurimmista terveysongelmista. Vuosittain yli 500 miljoonaa ihmistä saa tartunnan, joista yli miljoona menehtyy. 50 vuoden ajan on yritetty kehittää rokotetta, siinä vielä onnistumatta. Malariaa levittäviltä hyttysiltä voi suojautua vaattein, mutta myös estolääkityksiä on saatavilla. Tutkin ylensä tarkkaan ennen matkalle lähtöä kuuluuko paikka riskialueeseen ja myös vuodenajoilla on merkitystä. Ylensä esim Thaimaaseen ranta- tai kaupunkilomalle ei tarvitse estolääkitystä, mutta jos aikoo tutustua paikalliseen pöpelikköön/viidakkoon on sitä syytä harkita. 

Suolistossa elävä lapamato


Inhottavien itikoitten lisäksi on hyvä kattoa mitä suuhunsa laittaa. Tietenkin on hyvä välttää aina raakaa lihaa matkoilla, mutta halkiomato pääsee ihmiseen ihon läpi vedestä. Yök...  Halkiomato on malarian jälkeen toiseksi suurin terveysongelma (tartuttaa n.200 miljoonaa ihmistä vuosittain, lähinnä Afrikka). Sitten vielä lisää kivaa, lapamadot! Näitä voi saada itseensä raa'asta kalasta, ja suolistossa ne voivat kasvaa jopa 20 metriä pitkiksi! Eli täytyy kattoa, mistä sushinsa ostaa :)

Echinococcus granulosus

En löytänyt yllä olevalle kystia aiheuttavalle öliölle suomenkielistä nimeä, mutta eräänlainen koirien lapamato kuitenkin kyseessä. Pääosin kystat muodostuvat ihmisellä maksaan, mutta myös muualle elimistöön mahdollista, kuten aivoihin. Että sellasta kivaa tänään, mukavia lomamatkoja vaan jatkossa :D Palaankin tästä taas tenttimateriaalien pariin, nauttikaa auringosta!!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti