torstai 13. maaliskuuta 2014

Kuinka opastaa helikopteri laskeutumaan ja ensiapuohjeita

Koulussa opittua: Tänään koulussa oli "disaster medicine", eli opitaan jonkun suuronnettomuuden sattuessa toimintamalleja. Ainakin uutena tuli minulle se, että jos apuun on tulossa helikopteri ja sille täytyy löytää laskeutumispaikka. Niin paikan löytäessä kädet nostetaan ilmaan ja muodostetaan näin "Y" kirjain -> helikopteri tietää silloin, että voi laskeutua eteesi. Jos heiluttaa vaan yhdellä kädellä se tulkitaan, ettei kyseessä olevaan paikkaan voi laskeutua.

Kuva Thaimaasta pari vuotta sitten, tosin silloin en odottanut helikopterin laskeutuvan eteeni :)

Ensiapuohjeita käytiin myös läpi, ensimmäisenä aina pitää muistaa suojata itsensä/ estää lisäonnettomuudet. Jos on päässyt elvytys unohtamaan niin 30:2 (30 painallusta, 2 puhallusta) suhde ei ole koskaan väärin. Ammattilaiset voi lapsille ja nuorille tehdä puhallus-painelu-elvytystä 15:2 suhteella. Lapsille aloitetaan puhaltamalla suuhun, aikuisille painalluksilla. Pääasia kunhan edes tekee jotain. Kokonaisuudessaan jos haluaa lisätietoa googlettamallakin löytää käypähoito-ohjeista viimeisimmät ohjeet hätätilan varalle.

Jos epäilee, että potilas on shokissa sen voi tarkistaa painamalla kynttä niin, että kynsi muuttuu valkoiseksi. Jos punertava väri ei palaa 2 tai viimeistään 4 sekunnin päästä on syytä epäillä, että potilas on shokissa, koska silloin äärisverenkierto on vähentynyt ja se keskittyy vitaali elimiin (sydän,keuhkot,aivot).


2 kommenttia:

  1. Onpas hyödyllistä infomaatiota täällä! Ihan innostuin! =) Jaa vaan lisää näitä sun oppimia asioita. Ei ikinä tiedä millon tarvii. Tsemp tsemp opintoihin! T: Anna R

    VastaaPoista
  2. Kiitti Anna, onpa kiva kuulla :) mä tarkastelen koevastauksii aina ootellessa oonko shokkissa :)

    VastaaPoista