torstai 26. joulukuuta 2013

Terveellisiä jouluherkkuja

On ollut kiva viettää joulua vanhempien luona Lahdessa lapsuuden kodissani. Äitini on aina ollut luomuintoilija toisin kuin tyttärensä, tälläinen myöhäisherännyt viherpiipertäjä. Vaikka syön kaikkea, pyrin kuitenkin pääosin noudattamaan viljatonta (tai etenkin vehnätöntä), maidotonta ja mahdollisimman "puhdasta" luomuruokavaliota. Kotona tiedän, että saan tätä ja kun lähden pois on hyvä olo niin vatsassa kuin mielessä. Kotonani vallitsee myös vahva ajatus kokeilevasta keittiöstä. On aina jännittävää tulla ja nähdä mitä mielenkiintoisia uusia reseptejä äiti on taas testannut. Tällä kertaa esiin täytyy erityisesti nostaa viljaton ja hiivaton leipä. Tämä oli niiiiin hyvää, että suosittelen kokeilemaan.

Siemenleipä

1 dl pellavansiemeniä
1,5 dl kurpitsan siemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
2 dl auringonkukan siemeniä
3 dl mantelijauhoa
3 rkl psylliumia
2 rkl chian siemeniä
1 tl suolaa
3 dl vettä
0,5 dl kookosöljyä sulatettuna

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada joukkoon vesi ja öljy. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Anna asettua kelmun alla pari tuntia.

Paista leipää 175 asteessa uunin keskiosassa 20min, sitten kumoa se uuniritilän päälle ja paista ilman vuokaa vielä 50min. Leipä on valmis kun siitä kuuluu ontto ääni kopauttaessa.

Joulun alla leipään voi toki vielä lisätä rusinoita tai karpaloita tuomaan joululeivän tuntua. 


2 kommenttia:

  1. Kiva kun leipä maistui. On kiva kun tyttärestäkin on tullut viherpiipertäjä. Punajuurimehu tais olla vähän ???, mutta porkkanan ja omenan kanssa siitä tuli ihan mukiinmenevää.

    VastaaPoista
  2. Joo oli se ihan jännitävä kokemus, varsinkin jälkimaku :D ainakin terveellistä!

    VastaaPoista