torstai 19. joulukuuta 2013

Rokotteista

Tänään oli mielenkiintoinen luento rokotteista. Omat mielipiteet ovat vähän jakautuneet asiasta. Mielestäni kuitenkin tämän päivän professorilla oli hyvä pointti siinä, että aina on mahdollisuus saada joku paha tauti. Vaikka se olisi hyvin pieni todennäköisyys, niin mitä jos? Kumpi on pienempi paha, ottaa rokote vai riski? Ja jos jätän ottamatta, olenko vaaraksi muille? Jokainen toki päättää omalla kohdallaan miten toimii. Yksi lääkäri luennoi melko koskettavasta esimerkistä, lapsesta, jolle ei otettu mitään rokotteita ja tämä sattuikin saamaan pahan taudin. Vanhemmat olivat pulassa, koska vakuutusyhtiöt tai valtio eivät auttaneet hoidossa, koska perusvaadittavia rokotteita ei oltu otettu. (Ei Suomessa sattunut). Tämä ei ole pelkkä talouskysymys, vaan kaikkeen ei edes ole hoitoa.

Isorokkohan on muun muassa hävitetty kokonaan rokotteiden avulla. Sitä on nykyisin enää kahdessa laboratoriossa maailmalla, Amerikassa ja Venäjällä. Tai ainakin näin meille on kerrottu.. Mutta sitten taas tulee tapauksia kuin sikainfluenssa, jossa oli hintsusti ylireagointia. Ja ohjeistus tuli kuitenkin sieltä mikä pitäisi olla korkein luotettavin tasolta WHO, niin tämä luo epäilyksiä ihmisille jos vastaava tilanne sattuu päälle ja onkin tosi kyseessä. Ei ole yhtään mahdoton ajatus, että joskus vielä iskee joku influenssa mikä voi olla yhtä vakava kuin "spanish flu" espanjantauti, joka tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Nämä on todella vakavia aiheita mitä vanhempien täytyy pohtia, varsinkin jos matkustaa paljon. Esitin kysymyksen mitä rokotteita on ihan varmasti turvallista ottaa, vastaukseksi sain; ne mitä on ollut pitkään käytössä. Tämän perusteella varmaankin jos minulla olisi lapsia, antaisin ainakin perusrokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet.

Kreetalla toissa kesänä 

Vähän kirjava polku, kuten kuvassakin, tämä aihe rokotteista on. Itse olen kyllä perusrokotteiden lisäksi ottanut hepatiittirokotteet, koska tykkään matkustella ja tietenkin sairaalassa ne on hyvä olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti