keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Sigmund Freud ja kokaiini

Lääketieteen historiassa opimme tänään taas mielenkiintoisia käänteitä lääkkeiden keksimisessä. 1800-luvulla keksittiin morfiini. Sen todettiin olevan hyvä, mutta koukuttava lääke. Sitä käytettiin pikku sairauksien hoitoihin, mutta myös nukutuksissa. Apteekista morfiinia sai ilman reseptiä. Ihmiset olivat innoissaan kun keksittiin lääke, jolla morfiinin koukusta pääsi pois.. Heroiini! Sitä markkinoitiin riippumattomuutta aiheuttamattomana lääkennä..


Kokaiinia käytettiin myös lääkkeenä, sekä mm hampaiden valkaisuun. 1800-luvun lopulla käyttö oli melko yleistä ja tuolloin myös Coca-cola sisälsi pieniä määriä kokaiinia. Lapsille saatettiin määrätä "cocaine drops" vilustumisen oireisiin. Sigmund Freudkin käytti itse kokaiinia sekä määräsi sitä laajalti potilailleen. Aikamoisia teorioita saikin aikaan. 

Tämä viikko on taas lukutäyteinen kun on kolme tenttiä, mutta ei auta valittaa itsepähän valitsin tänne lähteä. Pitää alkaa vain olemaan luovempi opiskelumateriaalien suhteen, että saa kaiken opittua. 


Eilen oli hauskaa kuulakärkikynällä piirtää käden hermojen alueita. Kunnes aamukoitti ja olin nukkunut käsi poskella..

2 kommenttia:

  1. onks sulla hymiö tossa peukalossa keventämäsää tunnelmaa? =)

    Anna R

    VastaaPoista