perjantai 4. lokakuuta 2013

Puolalaista asumista

Hankin itselleni asunnon jo hyvissä ajoin elokuussa ennen kun suurin osa opiskelijoista saapuu paikalle. Akateeminen vuosi alkaa vasta lokakuussa. Kesälomille pääsee toukokuun puolessa välissä, jos on suorittanut kaikki aineet kiitettävillä arvosanoilla. Muuten kesäloma alkaa kesäkuun puolella, eli silloin nähdään ;) Palatakseni asuntoihin, kalustetun, hyvin remontoidun n.50neliön asunnon saa keskustasta hyvin alle 450€/kk. Suhteessa kuitenkin paikalliseen palkkatasoon se on paljon, insinööri tienaa n500€/kk. Asuntojen hinnoissa voi toki olla "skandinavia" -lisää.

Olohuoneeni

Ja puolalainen wc-pönttö

Plussana monella taloyhtiöllä on ympärivuorokautinen vartija paikalla. Tosin se herättää kysymyksen kuinka turvallista täällä oikein on..? Paikallinen asunnon välittäjä nauroi kun tiedustelin jos uskallan liikkua pimeällä yksin ulkona. Niin tai näin minulle myös neuvottiin olemaan puhumatta iltaisin kadulla englantia, koska silloin paikallisten kiinnostus herää.

Virallisten asioiden selvittely on melko hankalaa, koska kuten mainitsin paikallisten englanti on melko lasten kengissä, jotkut eivät puhu sanaakaan. Kun Puola oli Neuvostoliiton alaisena, heiltä kiellettiin ulkomailla käynti, joten kansalaiset eivät opiskelleet vieraita kieliä, mikä on ihan ymmärrettävää. Myöskin kaikki mitä tulee TV:stä on puolan kielellä. Onneksi sain ystävältäni neuvon mistä löytää netistä Suomen ohjelmistoa. Joskus kuuntelen vaan mainoksia suomen kielellä :)

2 kommenttia:

  1. Heiii, toihan on hieno! Kylppäri tosi makee. Ja toi sohva näyttää siltä, että siihen mahtuis kamu viereen :) Pitää tulla kylään. Tsemppii muru sikana, oot maailman ihanin Polina! T. Suski

    VastaaPoista